söndag 18 februari 2024

Klimatvett? Del 10. CO2-gödsling

 

Del 10 i källgranskningen av Klimatvetts inläggsserie "Fakta om jordens klimat".
Ämnet är koldioxidens enormt positiva effekt på växtligheten och därmed en allt grönare och mer frodig planet.

Det är ingen linjär inläggsserie och läsning av tidigare källgranskningar är inte nödvändig för att ta till sig denna, men här är hur som helst länk till de föregående:


Den här källgranskningen blir dock härmed "outsourcad". Jag hade förberett och påbörjat inlägget men andra, långt mer prioriterade (det här är trots allt en sidohobby) göromål har kommit emellan. Dessutom har Potholer54 (dvs. Peter Hadfield) redan gjort arbetet


Det känns därför onödigt att lägga ner tid på att repetera hans argumentation och källhänvisningar vilket vore resultatet vid ytterligare en källgranskning. 

Värt att poängtera är ändå att Idso, 2013 inte är peer review och att den "studien" i sig är en förvillarkorg av utvalda körsbär.

Några "snabba" kommentarer ändå.

- Jo, negativa effekter av förändrade vädersystem vilka gör odlingssäsongen mer opålitlig hade visat sig på många håll redan innan Klimatvett publicerade inägget. 
- CO2-gödning och ökad växtlighet har i ett tidigt skede varit en självklar effekt. Men det finns en gräns pga. de övriga medföljande klimatrelaterade effekterna. Klimatvett kunde med fördel även läsa in sig lite mer på C3- och C4-växter samt försöka analysera vad förändringarna har för betydelse ur biodiversitetssynpunkt, samt utgående från den analysen göra en ny utvärdering av vad som är bra för planetens ekosystem... dvs. alla växter, djur och därmed i förlängningen oss människor.

Det finns självfallet inga som helst skäl för politiker att stödja "denna forskning" eftersom det är körsbärsplockade utsagor och eftersom det redan finns en uppsjö peer review på ämnet.

Det blir något av en lustig paradox när Klimatvett i slutet av inlägget raljerar om skolstrejk, papegojmässighet och lägger in en fårskocksinsinuerande "skämtteckning".
Med tanke på att Klimatvetts inlägg under inga omständigheter håller för källgranskning utan i stället ständigt snubblar på en hel rad felaktigheter, körsbärsplockningar, halmgubbeargumentationer och skeva konklusioner vilka alla ser ut att vara kritiklöst direktkopierade från andra bloggar får man svårt att blunda för ironin med papegojor och får.

"Tänka själv" då? 
Tänka själv är bra i många sammanhang. 
Nu har i och för sig Klimatvett-redaktionen som sagt inte alls "tänkt själv"... men ändå... att som lekman "tänka själv" om gravt komplexa ting som orsak och verkan i planetära klimatmekanismer är minst sagt [över]modigt.

Men denna "debatt" handlar egentligen inte om vetenskap. Om så vore fallet skulle debatten se helt annorlunda ut. Det handlar helt om tillit, eller snarare om en del personers brist på tillit. Här är det antagligen föreställningen om att peer review är format av en gigantisk elitistisk, politisk konspiration som med fuffens och mygel försöker vilseleda "folket". 

Visst! Det finns oerhört mycket pinsamt självupptagen politisk unkenhet och helt egoistiskt styrd greenwashing som är under all kritik och som hjälper vare sig klimat eller miljö på traven. Men åtgärderna är en annan fråga. I källgranskningen av Klimatvett koncentrerar jag mig på de verifierbara vetenskapliga frågorna.

Jag får se om och i så fall när jag hinner beta av nästal klimatvettinlägg. 
Det kan ta tid innan dess.


Några tidigare plockade ämnesrelaterade referenser som får stanna kvar opreciserade:

Dippery, J.K., Tissue, D.T., Thomas, R.B. et al. 
Effects of low and elevated CO2 on C3 and C4 annuals.
Oecologia 101, 13–20 (1995). 
https://doi.org/10.1007/BF00328894

Burrell, A.L., Evans, J.P. & De Kauwe, M.G. 
Anthropogenic climate change has driven over 5 million km2 of drylands towards desertification.
Nat Commun 11, 3853 (2020). 
https://doi.org/10.1038/s41467-020-17710-7

Liu, K., Li, X., Wang, S. et al. 
Past and future adverse response of terrestrial water storages to increased vegetation growth in drylands. 
npj Clim Atmos Sci 6, 113 (2023). 
https://doi.org/10.1038/s41612-023-00437-9

Jiao, W., Wang, L., Smith, W.K. et al. 
Observed increasing water constraint on vegetation growth over the last three decades. 
Nat Commun 12, 3777 (2021). 
https://doi.org/10.1038/s41467-021-24016-9

Bennett, A.C., Rodrigues de Sousa, T., Monteagudo-Mendoza, A. et al. 
Sensitivity of South American tropical forests to an extreme climate anomaly. 
Nat. Clim. Chang. 13, 967–974 (2023). 
https://doi.org/10.1038/s41558-023-01776-4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar