onsdag 28 februari 2024

Klimatvett? Del 13. Tillbaka till Lilla istiden?

 

Äntligen har jag nått sista delen av Klimatvetts 13-delade inläggsserie "Fakta om jordens klimat".
Föregående käll- och fakta-granskningar finns här:


Ja, jag upprepar... äntligen! Visserligen har det varit på nöjes- och fritidskontot men efter ett tag började källgranskningarna kännas aningen tjatiga. Det är trots allt riktigt gammal förvillarskåpmat som Klimatvett återanvänt. Inga nya och spännande förvillerier i den här inläggsserien! Samtidigt har jag förstås fått skäl att ta del av nyare forskning inom de områden som behandlats. Föga förvånande har det skett någon ändring i rådande vetenskapliga konklusion. Snarare tvärtom.

Del 13 är väl närmast en avrundning och en sista skrämmande slutkläm med att vi alla landar i en ny lilla istid ifall vi skulle få ner den atmosfäriska andelen CO2 till förindustriell nivå. Missväxt, misär, hungersnöd och fan och hans moster.

Men varför tror Klimatvett att planeten skulle åka på en sådan klimatologisk råsop? Har Klimatvett glömt att CO2-andelen i atmosfären var samma under de behagliga och goda varma perioderna som under Lilla istiden? Varför väljer Klimatvett att enbart se Lilla istiden som det enda klimatalternativet om CO2 i atmosfären återvänder till förindustriell nivå? Lilla istiden var ju trots allt ändå en kall anomali vars orsaker har sina förklaringar (se ovanstående länk). Kan det verkligen ha varit den temperaturanomalin Michael Mann tyckte vi borde gå tillbaka till? Men nu är det ju inte så lätt att få svar på det eftersom källhänvisning inte är Klimatvetts tekopp. Jag har sökt efter uttalanden av Mann som kunde räta ut mitt frågetecken men hittills gått bet.

Som sagt. Vem förespråkar återgång till Lilla istidens temperatur?

CO2-nivån i atmosfären låg då på mellan 275 och 278 ppm. Perioden innan (de varmare perioderna) låg det på 280 - 284 ppm. En skillnad på 2 - 9 ppm om beräkningarna stämmer. Menar Klimatvett på allvar att den lilla skillnaden orsakade missväxt och misär? Om så faktiskt är fallet blir ju Klimatvetts inlägg om klimatsensitiviteten (källgranskat här) heltokigt. Snarare har ju Klimatvett plötsligt påstått att sensitiviteten är ruggigt mycket högre än vad vetenskapen säger... samt ljusår från vad Happer och Lindzen hävdar. 

Fast det är klart att Klimatvett inte menat riktigt så. Jag spelar självfallet lite dum. 
Men det oaktat blir faktiskt Klimatvetts formulering en paradox i förhållande till övriga uttalanden.
Det är så här pseudovetenskapen ofta skjuter sig själv i foten. Eftersom påståenden och slutsatser är löst [körsbärs]plock från än det ena och än det andra hemsnickrade infallet blir helheten inte hållbar. Här har man också skillnaden jämfört med riktig naturvetenskap där vetenskapens inbyggda kontrollmekanism ständigt korrigerar dylika motsägelser. All forskning ställs i relation till övrig forskning (empririn) och en helhetsbild med framväxande inferens (-> vetenskaplig konsensus) uppstår.

"Bristen" på koldioxid behandlades här.

Vad jag förmodar Michael Mann åsyftade var att det planetära klimatet borde hållas inom de evolutionära marginalerna för alla organismer vilka självfallet är anpassade för den förindustriella nivån. Rådande snabba förändring är förödande för en hel drös växter och djur eftersom de trofiska kedjorna rubbas. Sådant leder till populationsomdaningar, kaskadeffekter, biodiversitetsminskning och utdöenden. Mer om det i den här källgranskningen.

Summa summarum: Hela inläggsserien fyllde Klimatvett med körsbärsplockning, förvanskade slutsatser, halmgubbeargumentation samt, i del 12, även appeal to authority (auktoritetsargument). Merparten av utsagorna var gamla och återanvända. En slags cirkulärekonomi helt enkelt. Det är trots allt förvånande att någon så ihärdigt vill upprepa gamla och sedan länge falsifierade påståenden, men det fungerar måhända bra i förvillarbubblan där okontrollerade upprepningar är stadfästa som sanningar.

Jag försökte peta lite i bubblan genom att kommentera under inlägg på Klimatvett men blev så småningom blockad.

Trots att inledningen av detta inlägg basunerade ut ett "äntligen" lär jag väl inte sluta källgranska Klimatvett
Nu får jag plocka upp nyare och fräschare frågeställningar. Jag får välja de jag själv upplever är intressanta (som om jag inte skulle fått det tidigare). 
Klimatvett publicerar nästan ett inlägg per dag och den takten hinner jag verkligen inte med i. Källgranskning är en tidskrävande sport och inget jag kan ägna särskilt mycket tid åt annat än när jag behöver ett mentalt avbrott i jobbtillvaron och känner att klimatvetenskapsläsning vore prima som omväxling till all övrig fritidssysselsättning. 


tisdag 27 februari 2024

Klimatvett? Del 12. Modelleringsbrister?

 

Del 12 i Klimatvetts inläggsserie "Fakta om jordens klimat" är kanske inte så mycket fakta om jordens klimat. Här har Klimatvett snarast fokuserat på klimatmodellering och de brister dessa sägs inbegripa.

Föregående granskningar av Klimatvetts "fakta-inlägg" hittas här:


Föga förvånande används Christys numera klassiska "CMIP5 vs. observationer"-graf.

Som komplement till såväl graf som uttalande kan det således vara skäl att bl.a. kika på Gavin Schmidts beskrivning över varför Christys graf är missvisande. Därefter kan man t.ex. klicka sig vidare till Real Climates kontinuerligt uppdaterade jämförelse mellan olika klimatprognostiseringar och efterföljande observationer. Vill man ha peer review (vilket man självfallet vill) kan man förslagsvis kolla Carvalho et al., 2022 (1).
Ett fjärde tips är att ta del av problemframställnignarna i artikeln Climate simulations: recognize the 'hot model' problem av Hausfather et al., 2022 eller andra modelleringsfunderingar i U.N. climate panel confronts implausibly hot forecasts of future warming. Har man tagit del av diskursen i ovan nämnda länkar blir första påståendet i skärmdumpen nedan inte längre så relevant.

Man skulle i viss mån kunna hålla med om formuleringen i sista meningen ovan. Men å andra sidan känns formuleringen också som om Klimatvett egentligen vill ge sken av att modelleringarna bygger på vilda chansningar baserade på väldigt lösa antaganden. I och för sig kanske jag övertolkar andemeningen eftersom kontexten (Klimatvett i sin helhet) gärna ger en bild av att klimatvetenskapen inte alls vet vad den sysslar med... eller att den far fram med bluff och båg för att lura oss alla.

Nu är ju så inte fallet. Och om så vore fallet skulle träffsäkerheten (se länkarna ovan) ha varit rent av märklig. I själva verket råder förstås intensiv forskning och teknisk utveckling för att på rätt sätt addera allt fler parametrar till beräkningarna (2,3,4,5,6,7,8,9,10 - och glöm inte ta del av respektive studiers egna referenser för åtkomst till äldre artiklar). Även nederbörd funderas det på (11).

Avslutningsvis vill Klimatvett fylla på med argumentationsfelet auktoritetsargument och hänvisar till trenne nobelpristagare som levererat stolliga uttalanden i ett ämne som helt klart inte är deras paradgren.


Och förresten... är det nobelpristagare som gäller för att man ska kunna lita på deras uttalande i klimatfrågor finns det väl andra än de Klimatvett räknat upp?

Summa summarum: Om man faktiskt anstränger sig en smula och tar del av den myckna informationen angående allehanda diskussioner, studier och beräkningsgrunder för klimatmodelleringar så behöver man inte påstå saker vilka blir lätta att avfärda som knasigheter eller vetenskapsförvilleri.
Med tanke på den sista rödmarkerade meningen i skärmdumpen ovan blir intrycket snarast att Klimatvett sällar sig till dem som sopar fakta under mattan och som inte vill att det ska synas för att deras egna påståenden ska framstå som enda tillgängliga "fakta". 
För om Klimatvett hade haft intresse att framlägga tillgängliga fakta så hade referenserna sett helt annorlunda ut. 

Därmed står det klart att inte heller detta Klimatvett-inlägg uppfyller syftet att sprida evidensbaserad kunskap.


Referenser:

1.
Carvalho, D., Rafael, S., Monteiro, A. et al. 
How well have CMIP3, CMIP5 and CMIP6 future climate projections portrayed the recently observed warming. 
Sci Rep 12, 11983 (2022). 
https://doi.org/10.1038/s41598-022-16264-6

2.
Russell Blackport, John C. Fyfe
Climate models fail to capture strengthening wintertime North Atlantic jet and impacts on Europe.
Sci. Adv. 8, eabn3112 (2022).
DOI:10.1126/sciadv.abn3112

3.
Aurélien Ribes et al.
Making climate projections conditional on historical observations.
Sci. Adv. 7, eabc0671 (2021).
DOI:10.1126/sciadv.abc0671

4.
Qi Shu et al.
Arctic Ocean Amplification in a warming climate in CMIP6 models.
Sci. Adv .8, eabn975 5 (2022).
DOI:10.1126/sciadv.abn9755

5.
Gerald A. Meehl et al.
Context for interpreting equilibrium climate sensitivity and transient climate response from the CMIP6 Earth system models.
Sci. Adv. 6, eaba1981 (2020).
DOI:10.1126/sciadv.aba1981

6.
Dawei Li et al.
Climate model differences contribute deep uncertainty in future Antarctic ice loss.
Sci. Adv. 9, eadd7082 (2023).
DOI:10.1126/sciadv.add7082

7.
Najda Villefranque et al.
The “teapot in a city”: A paradigm shift in urban climate modeling.
Sci. Adv. 8, eabp8934 (2022).
DOI:10.1126/sciadv.abp8934

8.
Watanabe, M., Kamae, Y., Shiogama, H. et al. 
Low clouds link equilibrium climate sensitivity to hydrological sensitivity. 
Nature Clim Change 8, 901–906 (2018). 
https://doi.org/10.1038/s41558-018-0272-0

9.
Jiang, X., Su, H., Jiang, J.H. et al. Muted extratropical low cloud seasonal cycle is closely linked to underestimated climate sensitivity in models. 
Nat Commun 14, 5586 (2023). 
https://doi.org/10.1038/s41467-023-41360-0

10.
Blichner, S.M., Yli-Juuti, T., Mielonen, T. et al. 
Process-evaluation of forest aerosol-cloud-climate feedback shows clear evidence from observations and large uncertainty in models.
Nat Commun 15, 969 (2024). 
https://doi.org/10.1038/s41467-024-45001-y

11.
Ferguglia, O., von Hardenberg, J. & Palazzi, E. 
Robustness of precipitation Emergent Constraints in CMIP6 models. 
Clim Dyn 61, 1439–1450 (2023). https://doi.org/10.1007/s00382-022-06634-1


Referenser i förhållande till Clausers uttalanden:

IPCC. AR1 1990. Kapitel 3

IPCC. AR6 2021, Kapitel 7

N.G. Loeb, H. Wang, R.P. Allan, T. Andrews, K. Armour, J.N.S. Cole, J. Dufresne, P. Forster, A. Gettelman, H. Guo, T. Mauritsen, Y. Ming, D. Paynter, C. Proistosescu, M.F. Stuecker, U. Willén, and K. Wyser, 
New Generation of Climate Models Track Recent Unprecedented Changes in Earth's Radiation Budget Observed by CERES
Geophysical Research Letters, vol. 47, 2020. 
http://dx.doi.org/10.1029/2019GL086705

M.D. Zelinka, T.A. Myers, D.T. McCoy, S. Po‐Chedley, P.M. Caldwell, P. Ceppi, S.A. Klein, and K.E. Taylor, 
Causes of Higher Climate Sensitivity in CMIP6 Models
Geophysical Research Letters, vol. 47, 2020. 
http://dx.doi.org/10.1029/2019GL085782

N.G. Loeb, M. Mayer, S. Kato, J.T. Fasullo, H. Zuo, R. Senan, J.M. Lyman, G.C. Johnson, and M. Balmaseda, 
Evaluating Twenty‐Year Trends in Earth's Energy Flows From Observations and Reanalyses,
Journal of Geophysical Research: Atmospheres, vol. 127, 2022.
http://dx.doi.org/10.1029/2022JD036686

G.A. Schmidt, T. Andrews, S.E. Bauer, P.J. Durack, N.G. Loeb, V. Ramaswamy, N.P. Arnold, M.G. Bosilovich, J. Cole, L.W. Horowitz, G.C. Johnson, J.M. Lyman, B. Medeiros, T. Michibata, D. Olonscheck, D. Paynter, S.P. Raghuraman, M. Schulz, D. Takasuka, V. Tallapragada, P.C. Taylor, and T. Ziehn, 
CERESMIP: a climate modeling protocol to investigate recent trends in the Earth's Energy Imbalance
Frontiers in Climate, vol. 5, 2023. 
http://dx.doi.org/10.3389/fclim.2023.1202161


måndag 26 februari 2024

Klimatvett? Del 11. Sensitiviteten

 

Del 11 i Klimatvetts inläggsserie "Fakta om jordens klimat" baserar sig på konklusioner dragna av William Happer och Richard Lindzen. Men innan jag ordar mer om det kommer här länkarna till de tidigare källgranskningarna.

Det finns ett problem... eller egentligen flera... med meningarna ovan. 
Lindzen har förvisso varit författare av ett flertal peer review-artiklar, men de som vanligen citeras är äldre sådana. För merparten av hans artiklar tenderar dessutom konklusionerna inte vara understödda av vare sig observationer eller empiri. 

Happer är en annan femma. Han har inte publicerat peer review (inom området klimat) och hans föreläsningar inbegriper kända och observerade fel.

Kritiken mot de båda herrarna handlar inte om den logaritmiska effekten av ökad andel CO2 i atmosfären, utan om vilka konklusioner de dragit.

Nja. Något särdeles "obekvämt faktum" är det ju faktiskt inte fråga om. Att Lindzen och Happer inte riktigt lyckas pricka rätt är väl snarast ett obekvämt faktum för dem själva i så fall.



Summa summarum: I ljuset av rådande klimatvetenskapliga insikter det finns inga skäl att sätta sin tillit till de uttalanden Happer och Lindzen levererat. 


Läsvärt i förhållande till Lindzen och Happer:

The Cenozoic CO2 Proxy Integration Project (CenCO2PIP) Consortium*†,
Toward a Cenozoic history of atmospheric CO2.
Science 382, eadi5177 (2023).
DOI:10.1126/science.adi5177

Royer, D. L. (2006). 
CO2-forced climate thresholds during the Phanerozoic. 
Geochimica et Cosmochimica Acta, 70(23), 5665–5675.
doi:10.1016/j.gca.2005.11.031

Royer, D., Berner, R. & Park, J. 
Climate sensitivity constrained by CO2 concentrations over the past 420 million years. 
Nature 446, 530–532 (2007). 
https://doi.org/10.1038/nature05699

Foster, G., Royer, D. & Lunt, D.
Future climate forcing potentially without precedent in the last 420 million years. 
Nat Commun 8, 14845 (2017). 
https://doi.org/10.1038/ncomms14845

Kim, SK., Shin, J., An, SI. et al. 
Widespread irreversible changes in surface temperature and precipitation in response to CO2 forcing. 
Nat. Clim. Chang. 12, 834–840 (2022). 
https://doi.org/10.1038/s41558-022-01452-z

Bjordal, J., Storelvmo, T., Alterskjær, K. et al. 
Equilibrium climate sensitivity above 5 °C plausible due to state-dependent cloud feedback. 
Nat. Geosci. 13, 718–721 (2020). 
https://doi.org/10.1038/s41561-020-00649-1

Haozhe He et al.,
State dependence of CO2 forcing and its implications for climate sensitivity.
Science 382, 1051-1056 (2023). 
DOI:10.1126/science.abq6872

Jiang Zhu et al.,
Simulation of Eocene extreme warmth and high climate sensitivity through cloud feedbacks.
Sci. Adv. 5, eaax1874 (2019).
DOI:10.1126/sciadv.aax1874

Tobias Friedrich et al.,
Nonlinear climate sensitivity and its implications for future greenhouse warming.
Sci. Adv.2, e1501923 (2016). 
DOI:10.1126/sciadv.1501923

Lawrence M. Krauss
The Physics of Climate Change
Head of Zeus Ltd, 2021


söndag 18 februari 2024

Klimatvett? Del 10. CO2-gödsling

 

Del 10 i källgranskningen av Klimatvetts inläggsserie "Fakta om jordens klimat".
Ämnet är koldioxidens enormt positiva effekt på växtligheten och därmed en allt grönare och mer frodig planet.

Det är ingen linjär inläggsserie och läsning av tidigare källgranskningar är inte nödvändig för att ta till sig denna, men här är hur som helst länk till de föregående:


Den här källgranskningen blir dock härmed "outsourcad". Jag hade förberett och påbörjat inlägget men andra, långt mer prioriterade (det här är trots allt en sidohobby) göromål har kommit emellan. Dessutom har Potholer54 (dvs. Peter Hadfield) redan gjort arbetet


Det känns därför onödigt att lägga ner tid på att repetera hans argumentation och källhänvisningar vilket vore resultatet vid ytterligare en källgranskning. 

Värt att poängtera är ändå att Idso, 2013 inte är peer review och att den "studien" i sig är en förvillarkorg av utvalda körsbär.

Några "snabba" kommentarer ändå.

- Jo, negativa effekter av förändrade vädersystem vilka gör odlingssäsongen mer opålitlig hade visat sig på många håll redan innan Klimatvett publicerade inägget. 
- CO2-gödning och ökad växtlighet har i ett tidigt skede varit en självklar effekt. Men det finns en gräns pga. de övriga medföljande klimatrelaterade effekterna. Klimatvett kunde med fördel även läsa in sig lite mer på C3- och C4-växter samt försöka analysera vad förändringarna har för betydelse ur biodiversitetssynpunkt, samt utgående från den analysen göra en ny utvärdering av vad som är bra för planetens ekosystem... dvs. alla växter, djur och därmed i förlängningen oss människor.

Det finns självfallet inga som helst skäl för politiker att stödja "denna forskning" eftersom det är körsbärsplockade utsagor och eftersom det redan finns en uppsjö peer review på ämnet.

Det blir något av en lustig paradox när Klimatvett i slutet av inlägget raljerar om skolstrejk, papegojmässighet och lägger in en fårskocksinsinuerande "skämtteckning".
Med tanke på att Klimatvetts inlägg under inga omständigheter håller för källgranskning utan i stället ständigt snubblar på en hel rad felaktigheter, körsbärsplockningar, halmgubbeargumentationer och skeva konklusioner vilka alla ser ut att vara kritiklöst direktkopierade från andra bloggar får man svårt att blunda för ironin med papegojor och får.

"Tänka själv" då? 
Tänka själv är bra i många sammanhang. 
Nu har i och för sig Klimatvett-redaktionen som sagt inte alls "tänkt själv"... men ändå... att som lekman "tänka själv" om gravt komplexa ting som orsak och verkan i planetära klimatmekanismer är minst sagt [över]modigt.

Men denna "debatt" handlar egentligen inte om vetenskap. Om så vore fallet skulle debatten se helt annorlunda ut. Det handlar helt om tillit, eller snarare om en del personers brist på tillit. Här är det antagligen föreställningen om att peer review är format av en gigantisk elitistisk, politisk konspiration som med fuffens och mygel försöker vilseleda "folket". 

Visst! Det finns oerhört mycket pinsamt självupptagen politisk unkenhet och helt egoistiskt styrd greenwashing som är under all kritik och som hjälper vare sig klimat eller miljö på traven. Men åtgärderna är en annan fråga. I källgranskningen av Klimatvett koncentrerar jag mig på de verifierbara vetenskapliga frågorna.

Jag får se om och i så fall när jag hinner beta av nästal klimatvettinlägg. 
Det kan ta tid innan dess.


Några tidigare plockade ämnesrelaterade referenser som får stanna kvar opreciserade:

Dippery, J.K., Tissue, D.T., Thomas, R.B. et al. 
Effects of low and elevated CO2 on C3 and C4 annuals.
Oecologia 101, 13–20 (1995). 
https://doi.org/10.1007/BF00328894

Burrell, A.L., Evans, J.P. & De Kauwe, M.G. 
Anthropogenic climate change has driven over 5 million km2 of drylands towards desertification.
Nat Commun 11, 3853 (2020). 
https://doi.org/10.1038/s41467-020-17710-7

Liu, K., Li, X., Wang, S. et al. 
Past and future adverse response of terrestrial water storages to increased vegetation growth in drylands. 
npj Clim Atmos Sci 6, 113 (2023). 
https://doi.org/10.1038/s41612-023-00437-9

Jiao, W., Wang, L., Smith, W.K. et al. 
Observed increasing water constraint on vegetation growth over the last three decades. 
Nat Commun 12, 3777 (2021). 
https://doi.org/10.1038/s41467-021-24016-9

Bennett, A.C., Rodrigues de Sousa, T., Monteagudo-Mendoza, A. et al. 
Sensitivity of South American tropical forests to an extreme climate anomaly. 
Nat. Clim. Chang. 13, 967–974 (2023). 
https://doi.org/10.1038/s41558-023-01776-4


lördag 10 februari 2024

Domstolsdäng för grövre förvillare

Klimatförvilleriet sträcker sig som bekant långt utöver bloggosfärens tafatta försök att pseudovetenskapligen försöka motbevisa rådande peer review-baserad inferens och konklusion, dvs. vetenskaplig konsensus.

Därför är det goda nyheter att urspårad oärlighet åkt på däng i domstol.


Klimatvett? Del 9. Maunder

 

Det här Klimatvett-inlägget är i viss mån innehållsmässigt en direkt fortsättning på föregående där varma och kalla perioder under historisk tid behandlades.


Som vanligt i dessa källgransknings-inlägg börjar jag med grafen som använts.
Den är en omritad version av Parker et al., 1992 (1) (även om mätserien numera sträcker sig längre). Nyare variant av originalversionen ser ut som följer:


Dristar mig till att visa skärmdump av den trots att jag inte har copyright. 

Vad Klimatvett-redaktionen inte berör är orsaken till kylan under andra halvan av 1600-talet och varför det därefter blev varmare. Just frågan varför  och den vetenskapliga nyfikenheten att få den besvarad verkar inte vara central hos Klimatvett om jag baserar mig på de inlägg jag hittills källgranskat. Man får snarare intrycket av att informationen helst ska vara spartansk och att existerande vetenskapliga beskrivningar över ämnet som behandlas bör undvikas och mörkas. I del 8 beskrevs kortfattat ett antal faktorer som resulterade i den kalla period som benämns Lilla istiden.

En av dessa faktorer var Maunderminimum vilket alltså var en period av låg solaktivitet. Det är alltså inte den kalla perioden i sig som heter Maunderminimum vilket man kan få intryck av i Klimatvetts formulering (men det tror jag bara är en simpel formuleringsmiss).

Text med stor font: Utjämningskurvan för centrala England visar 2°C uppvärmning på 40 år mellan 1695 och 1735. Under 1900-talet - dvs. 100 år - var uppvärmningen också 2°C.  Påståendet stämmer i den bemärkelsen.

Mindre font: Jag utgår från att de 300 åren som beskrivs är år 1700 till år 2000. Första halvan, alltså mellan 1700 och 1850, hade i runda slängar 0,7°C uppvärmning. Jag utgår då från det ursprungliga diagrammet som är tydligare och jag är strikt med åren och utjämningskruvan (inte trendlinjen i den kopierade grafen). Mellan 1850 och 200 är uppvärmningen i stort sett 1°C. Trendlinjer mellan de årtalen skulle innebära att den andra linjen skulle vara aningen brantare.

Om man hellre än temperaturkurvan i centrala England ser på globalt klimat, vilket egentligen är det intressanta när det handlar om mängden global värmeenergi och påföljande klimatförändring, är situationen aningen annorlunda.

Ovan syns rekonstruktionerna som PAGES 2k sammanställt (2). Om man lirkar ut perioden 1659 - 2000 (den sträcker sig till år 2000) och synkroniserar x- och y-axlarna med HadCET ser det ut som följer.

Nu är förvisso detta bara en pseudovetenskaplig och högst inexakt lek med diagram (precis som Klimatvett/CO2 Coalition gör). Det är även skäl att komma ihåg lågpassfiltreringen (30 år) i PAGES 2k vilket gör att detaljrikedomen försvinner. Det skulle i sin tur kunna göra att någon får för sig att hävda att den globala medeltemperaturen mycket väl kan ha fluktuerat lika mycket som temperaturen i centrala England, men då är det skäl att notera att de statistiska avvikelserna (den grå skuggningen) i PAGES 2k inte sträcker sig särdeles långt. Det är även skäl att notera observerade (uppmätta) skillnader mellan lokala och globala temperaturförändringar samt då inse att de globala medeltemperaturfluktuationerna aldrig motsvarar lokala eller regionala.

Eftersom den stretchade linjen i grafen ovan blir så "grov" och inexakt, samt dessutom inte är en specifik kurva för land, är det skäl att jämföra HadCET med CRUTEM.

CRUTEM är uppmätt global temperatur på land och därmed jämförbar med HadCET som också är en landbaserad temperaturmätning. X och Y-axlarna synkroniserade.

Därefter kan vi ta PAGES 2k och placera HadCRUT5 (global medeltemperatur som inbegriper både land och hav).

Här sträcker sig instrumentmätningen fram till 2023 jämfört med originalgrafens svarta linje som går fram till år 2000. X och Y-axlarna synkroniserade. 
Det ser ut att vara ett litet "glapp" som om jag lagt HadCRUT5 för högt, men det är pga. att den lilla temperaturhöjningen döljs av kvarlämnad y-axel med temperaturmarkeringarna. PAGES 2k-grafen använder förresten HadCRUT4.

"De naturkrafter som drev temperaturförändringar under de första 200 åren av denna temperaturhistoria upphörde inte att fungera under 1900-talet"
Nej, självfallet inte! Vem har påstått något sådant?
Men Klimatvett frågar sig inte om det fanns fler faktorer för Lilla istiden än solaktiviteten (3,4,5,6).

Inte heller frågar sig Klimatvett, i den rödmarkerade sluttexten, vilka faktorer som påverkat klimatet under olika perioder av de senaste 2000 åren (7,8,9,10). Än en gång drar Klimatvett slutsatser baserade på alldeles för bristfälliga källor och det verkar som om inte så mycket mer än själva grafen och lite eget filosoferande lett till långt gångna klimatvetenskapliga konklusioner.

Summa summarum: Helt i linje med tidigare inlägg i ämnet "fakta om jordens klimat" undviker Klimatvett den evidensbaserade vetenskap redaktionen hävdar den vill förmedla
Körsbärsplockandet är extremt och slutsatserna synnerligen skeva i förhållande till existerande peer review.


Referenser:

1.
Parker, D.E., T.P. Legg, and C.K. Folland. 1992. 
A new daily Central England Temperature Series, 1772-1991. 
Int. J. Clim., Vol 12, pp 317-342 (PDF)

2.
PAGES 2k Consortium. 
Consistent multidecadal variability in global temperature reconstructions and simulations over the Common Era. 
Nat. Geosci. 12, 643–649 (2019). 
https://doi.org/10.1038/s41561-019-0400-0

3.
Schurer, A. P., G. C. Hegerl, M. E. Mann, S. F. B. Tett, and S. J. Phipps, 2013: 
Separating Forced from Chaotic Climate Variability over the Past Millennium. 
J. Climate, 26, 6954–6973,
https://doi.org/10.1175/JCLI-D-12-00826.1.

4.
Mike Lockwood, Mat Owens, Ed Hawkins, Gareth S Jones, Ilya Usoskin, 
Frost fairs, sunspots and the Little Ice Age, 
Astronomy & Geophysics, Volume 58, Issue 2, 1 April 2017, Pages 2.17–2.23, https://doi.org/10.1093/astrogeo/atx057

5.
Brönnimann, S., Franke, J., Nussbaumer, S.U. et al. 
Last phase of the Little Ice Age forced by volcanic eruptions. 
Nat. Geosci. 12, 650–656 (2019). 
https://doi.org/10.1038/s41561-019-0402-y

6.
Guillet, S., Corona, C., Oppenheimer, C. et al. 
Lunar eclipses illuminate timing and climate impact of medieval volcanism. 
Nature 616, 90–95 (2023). 
https://doi.org/10.1038/s41586-023-05751-z

7.
Michael E. Mann
Beyond the hockeystick: 
Climate lessons from the Common Era
PNAS Vol. 118, No 39
https://doi.org/10.1073/pnas.2112797118

8.
Duan, J., Ma, Z., Wu, P. et al. 
Detection of human influences on temperature seasonality from the nineteenth century. 
Nat Sustain 2, 484–490 (2019). 
https://doi.org/10.1038/s41893-019-0276-4

9.
Jennifer Burney et al. ,
Geographically resolved social cost of anthropogenic emissions accounting for both direct and climate-mediated effects.
Sci. Adv. 8, eabn 7307 (2022).
DOI:10.1126/sciadv.abn7307

10.
Jia-Rui Shi et al. ,
The competition between anthropogenic aerosol and greenhouse gas climate forcing is revealed by North Pacific water-mass changes.
Sci. Adv. 9, eadh 7746 (2023).
DOI:10.1126/sciadv.adh7746


onsdag 7 februari 2024

Klimatvett? Sten i glashus

 

Varning för meningslöst klimatkäbbel! Skrolla vidare om du är känslig.

Mitt i pågående källgranskning av Klimatvetts inläggsserie "Fakta om jordens klimat" flikar jag här in en annan Klimatvett-relaterad grej.

5.1.2024 postade YLE:s vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund ett fb-inlägg som innehöll ovanvarande citat. Det föranledde en kommentar av Klimatvetts redaktion innehållande den sedvanliga klichéjargongen om att ingen får ifrågasätta klimatvetenskapen och att "ifrågasättare" tystas ner och ignoreras - vilket förstås är en skev beskrivning av hur vetenskapsområdet egentligen ser ut. Därefter följde en kort replikväxling innan Rosenlund slutligen blockade Klimatvettredaktionen som hade börjat mata på med länkar till sina Klimatvett-inlägg. Det tyckte bloggredaktionen förståeligt nog inte om.

Därefter publicerade Klimatvett det inlägg ur vilket jag tagit skärmdumparna ovan och nedan. Det finns mycket mer i inlägget, så besök och läs om intresse finns.

4.2.2024 kom ett Klimatvettinlägg innehållande tio obesvarade frågor (skärmdump av inledningen nedan).

Faktum är att frågorna inte alls är obesvarade. 
Många av dem stöter man ofta på inom klimatvetenskap och en snabb sökning i peer review (exempelvis i ScienceNature och motsvarande) ger en hel del träffar, beskrivningar och svar på frågeställningarna. Om andan faller på kanske jag betar av dem någon gång i framtiden - även om det är hyfsat meningslöst.

Detta kommenterade jag under inlägget:

"Bengt" kommenterade varpå jag svarade och kopierade in en rad referenser ur den senaste källgranskningen eftersom innehållet passade som hand i handske.

Klimatvett har inte kommenterat och "bengt" tryckte *gilla* under sin egen kommentar.

När jag senare skulle göra en liten komplettering i kommentarsfältet noterade jag att jag inte längre har åtkomst till svarsfunktionen. Jag är tydligen blockad.

Är det nu jag ska citera...
  "Kanske det innehöll för mycket "fakta" för att komma från en "fakta-allergiker" ?"
... och konstatera att "fakta-allergikern" faktiskt var fakta-allergisk på riktigt?

Kasta sten i glashus var det ja!

Några visdomsord bemödar jag mig inte om att sprida, men jag noterar att Klimatvetts illustration av "kasta sten i glashus" visar en snubbe som kastar sten på glashus samt att erfarenheten baserad på mina hittills gjorda källgranskningar (länk ovan) av Klimatvetts inlägg onekligen indikerar allergi mot den evidensbaserade vetenskap sidan säger sig ha som syfte att sprida.


-------------------


Jag hade avslutat inlägget och skulle låta det mogna en dag samt vid behov eventuellt justeras en smula innan publicering.
Under tiden gjorde Klimatvett ett nytt inlägg om temperaturen under den romerska värmeperioden. Det skulle förmodligen vara det bevis jag efterlyste i mina kommentarer. 

Helt i enlighet med övriga vantolkningar eller förhastade slutsatser av peer review lyckas Klimatvett nå konklusionen att medeltemperaturen var varmare än i dag eftersom havsvattenytans temperatur i Medelhavet på den tiden var ca 2°C varmare än medeltalet för senare århundraden (1). Studien i sig är säkerligen helt i sin ordning. Det betvivlar jag inte. Men Medelhavets ytvattentemperatur är inte samma som europeisk, eller mer global medeltemperatur. Det finns alltså större helheter och oerhört många faktorer att ty sig till (2). Det är ju den biten som är relevant i ett globalt klimatsammanhang. Margaritelli et al., 2020 är ett led i att bygga vidare på förståelsen av klimatmekanismerna, förhållandet mellan naturliga och antropogena faktorer samt därmed helhetsbilden. Dvs. exakt den typ av forskning som Klimatvett säger att den klimatvetenskapliga konsensusen (och IPCC) bortser från.

Jag brukar vara aningen mera sparsam i användningen av benämningar som "pseudovetenskapare" än Rosenlund ovan, men ta mig tusan om det inte är frestande att lätta på sparsamheten. De snara konklusionerna baserade på sugrörskikande, körsbärsplockande  och önsketänkanden är frapperande. Den vetenskapliga nyfikenheten att bygga ihop helhetsbilder baserat på existerande klimatvetenskapliga belägg finns helt enkelt inte. Det är rimligen därför Klimatvett och andra vetenskapsförvillare ofta producerar så många motsägelsefulla utsagor i olika sammanhang. Deras pseudovetenskap... ah... där... det slank ut!... håller helt enkelt inte ihop.

Orsaken till begreppet pseudovetenskapare har att göra med klimatförvillarnas tendens att dra helt egna slutsatser som varken är förenliga med rådande vetenskaplig inferens eller med konklusioner i peer review. Det kallas av dem ifrågasättande. Men det "ifrågasättandet" bör självfallet ske helt enligt vetenskaplig princip. Den hypotes man har testas. Håller den för prövning blir den relevant att ta i beaktande. Så länge den inte håller för prövning är den i stort sett negligerbar och ifrågasättaren får ta nya tag.

Ytterligare ett par kommentarer under Kasta-sten-i-glashus-inlägget dök upp:

c8008l har antagligen läst IPCC-rapporterna tokslarvigt och inte heller noterat att IPCC baserar sig på klimatvetenskap som ställer precis de frågorna och söker svaren genom elementär empiri och inferens.

Klimavett-redaktionens något sarkastiska kommentar kan knappast vara riktad till någon annan än mig. Måhända bekvämt då att redaktionen också stängt ner mina svarsmöjligheter. 

Det "öppna forumet för sansad och faktabaserad information i klimatfrågan" har lite svårt att följa sin egen devis.


Referenser:

1.
Margaritelli, G., Cacho, I., Català, A. et al. 
Persistent warm Mediterranean surface waters during the Roman period. 
Sci Rep 10, 10431 (2020). 
https://doi.org/10.1038/s41598-020-67281-2

2.
Degroot, D., Anchukaitis, K., Bauch, M. et al. 
Towards a rigorous understanding of societal responses to climate change. 
Nature 591, 539–550 (2021). 
https://doi.org/10.1038/s41586-021-03190-2

För mer referenser och ordande i ämnet: Klimatvett? Del 8. Värme är bäst. Eller?
Man kan med fördel även besöka PAGES (Past Global Changes).