söndag 6 oktober 2024

Kommentar på Klimatvetts temperaturuppföljning

Nej, det här inlägget kommer inte att kategoriseras som källgranskning och här ingår inga regelrätta referenser till peer review. Detta är bara en enkel reflexion baserat på snabb koll av Klimatvetts septemberrapportering

För mer ingående beskrivning över varför jag kommenterar just Klimatvett, av alla tossiga förvillarsidor, kan man lämpligen klicka sig hit.

Att räkna upp exempel på "köldrekord" som en del av klimatdebatten är på sida 1 i förvillarnas textbok Hur man sår tvivel. Visst! Inget problem med att räkna upp exceptionella kallfronter, snöoväder eller snötillväxt i parentes med 70-talets dito. Men kontexten skapar agenda mellan raderna i inlägget.

Vi backar tillbaka till början av juni när Klimatvett i röd och fet stil proklamerade att nedgången börjat.

Klimatvett tyr sig föga förvånande gärna till en av fövillarskarans galjonsfigurer Roy Spencer och hans beräkningar (UAH) av atmosfärens temperatur på basis av satellitmätningar. Bloggen inbegriper således flera månadsrapporter utgående från UAH.

En månad senare fortsatte nedgången. 

Klimatvett publicerade inte någon motsvarande rapport för juli, augusti eller september... (varför?) om nu inte september ändå är på kommande än förstås. Här ovan har jag i avsaknad av Klimatvetts rapport således skärmdump på UAH:s septemberanalys.

Att exempel på kalla väderfenomen uppstår trots ökad global medeltemperatur är inte förvånande. Det är inom klimatvetenskapen till och med förväntat med tanke på förändring av vädersystemen relaterat till breddgrad och årstider. 
Trots allt är ändå varma väderhändelser klart fler och mer omfattande än kalla sådana. Värmerekorden har under de senaste åren varit ungefär dubbelt fler än köldrekorden.

Självfallet sicksackar sig den globala temperaturen av och an beroende på flertalet naturliga faktorer. Det blir kallare och varmare om vartannat. Men som synes är sicksacktrenden ändå tydligt på väg uppåt i en takt som är långt över alla observationer och belägg för tidigare naturliga temperaturhöjningar. Man får ett intryck - den där kontexten igen - att Klimatvett väntar istid så snart UAH-kurvan gör minsta riktning neråt.

Paradoxen ligger inte i kalla väderfenomen trots ökad global medeltemperatur. Paradoxen står snarast att finna i förvillarnas motsägelsefulla användning av data. De enskilda körsbärsplockade framställningarna är inte förenliga med varandra. 

Därmed kvarstår frågan. Är Klimatvett-redaktionen bara blåögt och oskyldigt nerlurad i kaninhålet eller gräver redaktionen aktivt själv hålet djupare? Är det fråga om aningslöshet eller medveten förvillaragenda?

På tal om Spencer...
Förvillarna tycker om att lyfta fram gamla "förutsägelser" som slagit fel. Sällan handlar det egentligen om klimatforskare som sagt något om hur klimatet kommer att utvecklas. Ofta är det sådana som Al Gore eller bara klickbait-rubriker som man hänvisar till. Alternativt missförstår man (medvetet?) och/eller plockar påståenden ur sitt sammanhang.

Låt oss således ta ett exempel på husguden Spencers förutsägelse från 1997:

Den gick ju "så där", kan man säga. 
Han förutspådde också klimatutvecklingen 2012. Mer om Spencer, satellitmätning, UAH och hans beräkningar här.

Remote Sensing Systems (RSS) är också temperaturberäkning på satellitdata. Samma satelliter som UAH använder.

RSS visar för övrigt en anomali på +1,304°C för juli. Det ligger högre än HadCRUT5 (se nedan) och snarast i parentes med CruTEM5 (landbaserad mätning). UAH tenderar fortsättningsvis ligga lägre än övriga instansers mätningsresultat. Således går det inte att blint förlita sig till enbart UAH.

En av flera signaturer för att höjd global medeltemperatur påverkas av ökad andel växthusgaser är minskad värme i de övre atmosfäriska lagren. Helt apropå alltså.

HadCRUT sträcker sig i skrivande stund ännu inte till september utan enbart fram till juli.

I juli var temperaturanomalin enl. HadCRUT5 +1,14°C. För de dittills uppmätta månaderna under året låg anomalin på +1,175°C.

Anomalin för landtemperaturen (CruTEM5) var +1,344°C för juli och +1,599°C för januari till juli.

Havstemperaturanomalin (HadSST4) var +1,000°C i juli och +0,954°C för januari till juli.

Vi får fortsätta konstatera att Klimatvett och övriga förvillare har en hel del att kämpa emot. Men man må säga att de kämpar tappert, om än mot bättre vetande med anmärkningsvärd dumdristighet.

På samma sätt får jag medge att det här inlägget också är både dumdristigt och mot bättre vetande eftersom det inte ändrar något visavi desinformationen som matas ut ur kaninhålen.

Guilty pleasure är också en slags underhållning för en själv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar